Leírom végre ennek az isteni finom fahéjas,cukros,vajas kalács receptjét.
Rétegenként szedhető ezért ez a neve,de megtaláltam több néven is,mint fahéjas hajtogatós,fahéjas fátyol néven is az interneten.Egy biztos.Egymás után két nap is készült,pillanatok alatt elfogyott,a válogatós kisfiam is imádta,így családi receptkönyves lett.Én így készítettem:
A mérce a szokásos 2,5dl bögre :)
3 bögre liszt
1 bögre tej
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
7 dkg vaj
8 dkg cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Egy tálban a tejet,vajat,cukrot felmelegítjük (mikro) Megvárjuk míg a cukor elolvad,elkeverjük,hogy langyos legyen,majd beletesszük a lisztet,sót,tojást,élesztőt.Kidagasztjuk a tésztát.Nem kell sok idő,ezt a tésztát én csak egy fakanállal "felpofozom" és kész is,aztán letakarva 40 percre félretesszük kelni.
Ha megkelt a tészta akkor téglalap alakúra nyújtjuk.Ez kb. olyan 30x50cm. A vajat megmelegítjük a fahéjat pedig összekeverjük a cukorral.A tésztát meglocsoljuk,kenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.Egy-egy kanállal a végére hagyjunk mindkettőből.
Felvágjunk hat egyenlő részre a rövidebb oldalánál.Az így kapott hat csíkot egymásra tesszük,majd ismét elvágjuk hat egyenlő részre,így jönnek ki a kockák.Egy kalácssütő formát kivajazunk és beletesszük élével a kockákat.Letakarjuk még 40 percre kelni és sütés előtt lelocsoljuk a maradék vajjal és cukorral.175 fokos sütőbe körülbelül 30 perc alatt kész.
Langyosan nagyon finom.olvadó vaj,fahéj,szétváló rétegek. Kell ennél több?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése