2018. március 17., szombat

Fahéjas tépkedős kalács


Leírom végre ennek az isteni finom fahéjas,cukros,vajas kalács receptjét.
Rétegenként szedhető ezért ez a neve,de megtaláltam több néven is,mint fahéjas hajtogatós,fahéjas fátyol néven is az interneten.Egy biztos.Egymás után két nap is készült,pillanatok alatt elfogyott,a válogatós kisfiam is imádta,így családi receptkönyves lett.Én így készítettem:


Hozzávalók:

A mérce a szokásos 2,5dl bögre :)

3 bögre liszt
1 bögre tej
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 mokkáskanál só

A töltelékhez:

7 dkg vaj
8 dkg cukor
2 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítése:

Egy tálban a tejet,vajat,cukrot felmelegítjük (mikro) Megvárjuk míg a cukor elolvad,elkeverjük,hogy langyos legyen,majd beletesszük a lisztet,sót,tojást,élesztőt.Kidagasztjuk a tésztát.Nem kell sok idő,ezt a tésztát én csak egy fakanállal "felpofozom" és kész is,aztán letakarva 40 percre félretesszük kelni.
Ha megkelt a tészta akkor téglalap alakúra nyújtjuk.Ez kb. olyan 30x50cm. A vajat megmelegítjük  a fahéjat pedig összekeverjük a cukorral.A tésztát meglocsoljuk,kenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.Egy-egy kanállal a végére hagyjunk mindkettőből.
Felvágjunk hat egyenlő részre a rövidebb oldalánál.Az így kapott hat csíkot egymásra tesszük,majd ismét elvágjuk hat egyenlő részre,így jönnek ki a kockák.Egy kalácssütő formát kivajazunk és beletesszük élével a kockákat.Letakarjuk még 40 percre kelni és sütés előtt lelocsoljuk a maradék vajjal és cukorral.175 fokos sütőbe körülbelül 30 perc alatt kész.
Langyosan nagyon finom.olvadó vaj,fahéj,szétváló rétegek. Kell ennél több?

Jó étvágyat!


Ha tetszett látogass el  facebook oldalamra,ahol még több képet és bejegyzést találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése